Hyra lägenhet i Belgrad

Vi hyr vår lägenhet av Slobodan, som äger den privat. Han bor på ett annat ställe. I fastigheten finns det fyra lägenheter till, en på varje våning.
På våning ett bor två unga killar, långa som basketspelare i sin pappas lägenhet. På våning två bor en ung familj, mamma, pappa och två barn, pojken är 12 år och flickan 9 år, det är dom som egentligen ansvarar för fastighetens skötsel, nån form av vicevärdar. Vi bor på tredje våningen. Över oss bor Dragana, operasångerskan och hennes son Pavle 17 år, han spelar gudomligt på sin flygel. På översta våningen bor någon ryss, som vi aldrig sett, den personen är så gott som aldrig här.

Vad jag lyckats lista ut så är det så att man äger sin lägenhet i Serbien, eller hyr i andra hand. Jag har inte lyckats klura ut om det finns hyreslägenheter. När man köpt lägenheten betalar man el, vatten, värme och sophämtning, inget annat, inte som vi gör i Sverige, avgift  till någon bostadsrättsförening. Det innebär att det är ingen som bryr sig om trapphus och andra gemensamma utrymmen. Lägenheterna får var och en sköta så gott dom vill, byta fönster eller vad det nu handlar om.
I våran fastighet finns det en hiss, som monterades in för några år sedan. Kruxet är att man inte fixade nåt underhållsavtal med installatören. I höstas när hissen inte funkade fick vi gå runt och samla in pengar av alla och komma överens med hissbolaget att dom skulle sköta hissen regelbundet. Efter jul skrev jag ett brev till alla övriga i huset med frågan om pengar till hissen för detta år och trappstädning, det har vi inte haft sen i somras. Tror ni jag fick nåt svar? Dom undrar nog vad det är för mystsika människor på våning tre, som engagerar sig utan att bli ombedda.

Hur eller hur, idag har jag lyckats samla in nya pengar för hela 2009, så vi kan få hit hissbolaget och byta lyse i hissen, det har vi inte haft på tre veckor. 

Slobodan har kollat vattenläckan idag och det beror på att hon ovanför har en balkong, som är felkonstruerad och det läcker in vatten därifrån, ner i vår lägenhet. Han kommer att skicka hit en målare när det är mer vår i luften och torrt på väggen :-) 


Kommentarer
Postat av: Helena

Ganska lustigt hur olika det kan vara. Och att det ändå på något märkligt sätt ordnar sig. Eller att nån ordnar det....

2009-02-23 @ 20:29:52
Postat av: Gamla svärmor

Tack för kort o blogg, som väcker minnen från den underbara, romantiska världsstad,som för alltid skall finnas i mitt minne!Och här sitter jag stolt över Er båda! Klänningen var så elegant o Claes flott som vanligt. Kramar!

2009-02-23 @ 20:58:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0