Tillbaka i Belgrad

Efter mer än femton timmar på resande fot kom vi tillbaka till Belgrad igår eftermiddag. Vi möttes av ful vår, allt blommar och +18 grader. Efter några dagar i Indien verkar Belgrad plötsligt både rent, grönt och mycket välordnat...
Alla borde få åka till Indien för att få perspektiv på sina liv!

Dagen har ägnats åt att tvätta kläder och skura balkonger och även idag blir det en tidig kväll.

GRATTIS Marcus som fyller 38 år idag!!

                            

Tiden går för fort!

Tiden går just nu alldeles för fort...som den gärna gör när man har roligt, trevligt och goda vänner omkring sig.

Torsdag morgon var vi uppe tidigt, 5.30, för att se Taj Mahal på nära håll i soluppgången. Efter en snabbfika fick vi åka golfbil från hotellet fram till ingången.

Döm om vår förvåning när det var 30 minuter kö för säkerhetskontroll innan vi fick komma in på området. Alla trodde dom skulle vara ensamma den tiden på morgonen! Aporna stod på muren och kollade på oss.

Men vilket fantastiskt monument Taj Mahal, som bara uppenbarade sig för oss. Vi bara njöt av att traska runt där på den vita marmorn och se solen lysa upp och glittra i väggarna. Mycket mäktigt! Inte undra på att det är ett av världens sju underverk!


Vi åkte tillbaka till hotellet och åt en härlig brunch och hann även med ett dopp i poolen innan vi åkte hemåt igen. Temperaturen utanför bilen visade på +48, veckans rekord!! Indierna funderar vad som händer, då det är mycket varmt för årstiden.


Vår chaufför var lite hungrig och vi stannade till på en vägkrog, men vi vågade inte smaka...
   
Och tur var väl det, för trots all försiktighet vad det gäller maten så hade jag en detoxdag, med tarmrening igår. Då gäller det att hålla sig nära ett badrum helt enkelt. Dave for till jobbet, Deb var på fashionshow, Claes jobbade på sitt nya kontor och sen vilade vi i trädgården.


Idag har vi varit på stan igen och det är helt enormt så mycket olika intryck som försöker samsas i hjärnan, men summa-summarum så har vi en fantastisk semester!!

Lördagmiddagen avnjöt vi på http://www.theimperialindia.com/home.htm tillsammans med Deb, Dave och Johan (från Sverige). Vi åt en asiatisk avsmakningsmeny med rätter från Indien, Vietnam, Thailand etc. Miljön var helt fantastisk i detta hotell byggt 1931 och maten mycket välsmakande. Servicen är oustanding och ingen röker på offentliga platser i Indien:)

Taj Mahal!!

Nu är Dave också ledig och idag åkte vi alla fyra från Delhi till Agra, Redjesh körde fantastiskt bra hela vägen och vi hade en behaglig tur även om det tog lång tid. Nitton mil på fyra timmar!
Mestadels var det tvåfilig motorväg men hastigheten var som max 100 km/h, korta sträckor. Vi åker en blå Volvo XC 90 och samsas med alla möjliga fordon. Det är cykel-rikshaws, vespor, mopeder, tuktuk, minibussar, vanliga bussar, lastbilar,  diverse släp dragna av traktorer, kameler, oxar, hästar, åsnor och en del vanliga bilar. Allting är överlastat och det går inte att föreställa sig hur många människor det går in i en tuk-tuk. På varje moppe är dom minst tre.
Vi passerade genom städer där det försiggick all möjlig försäljning efter vägen. Mycket frukt, som bananer, vindruvor, mango, papaya, mandariner och lime. Sockerrören pressas till juice och det är säkert en effektiv detox-kur, garanterat utrensande Delhi-Belly!!
Det är jordbruksbygd omkring oss och här och var produceras också bränsle, i form av torkade komockor!

Hur som helst, när vi kom fram till målet, vårt hotell The Oberoi, Amarvilas, med utsikt över Taj Mahal från rummet, så var det absolut värt resan! Det är så romantiskt och häftigt att bara vara här!


+42!

Tisdag i Delhi

Vi började förmiddagen med besök på en av alla marknader, tänk "Indiska" i kolossalformat, med tusen försäljare omkring en så fort man bara tittar på nåt...
Claes passade på att göra några business-calls!
 
Redjesh, Deb och Dave´s chaufför tog oss till ett tempel som var både hindi och muslimskt, vackert och intressant.

Vi flanerade en stund vid Indian Gate och åt sen en lunch på Italienska ambassaden innan vi åkte hem och badade i poolen.

På kvällen hade vi Ladies night out, med Debbie, Heidi och Camilla på Restaurant Diplomat. Vi firade Debbies födelsedag med god mat och dryck! Killarna fick roa sig på egen hand...

I paradiset

Vi kom hit till Deb och Dave i Delhi, tidigt, tidigt söndagmorgon.
Flygresan gick med Turkish airlines via Istanbul och vidare till New Delhi. Vi flög business, för första gången i mitt liv och nu förstår jag verkligen vitsen med det!!
Champagne till middagen...

och nästan säng att vila i...


Deb mötte upp på flygplatsen och vi sov några timmar innan vi njöt av frukost och lunch i gazebon och simturer i poolen. Helt enkelt en avspänd och skön söndag. +35 och sol hela dan.
Hörde att det var snöstorm i Gävle!

Idag har vi efter sovmorgon också varit ute så mycket som möjligt och varit in till stan en stund. En massa nya intryck för Claes.
Dom har i alla fall hjälm...

Förberedelser

Hela denna vecka har handlat om förberedelser för vår semester i Indien.
Imorgon efter lunch ger vi oss iväg... Vi ska göra vårt bästa för att få med pass och allt annat vi behöver.
Under veckan har jag handlat valnötter, hämtat ajvar, skrivit på PM, vaxat generande hårväxt, fixat fötter och håret, allt för att vara i ordning inför avresan i morgon.

Idag har till och med vädret, sol och +20 grader förberett oss för värmen i New Delhi.
Deb har intygat att poolen är fylld och börjar bli uppvärmd, i övrigt gillar jag långtidsprognosen...

           

I morgen
21.03.2010

Klarvær 34° Flau vind, 1 m/s fra vest-sørvest

Klarvær. Flau vind, 1 m/s fra vest-sørvest. 0 mm nedbør i døgnet.

Mandag
22.03.2010

Klarvær
34° Lett bris, 5 m/s fra vest

Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra vest. 0 mm nedbør i døgnet.

Tirsdag
23.03.2010

Klarvær
34° Lett bris, 5 m/s fra vest

Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra vest. 0 mm nedbør i døgnet.

Onsdag
24.03.2010

Delvis skyet
34° Lett bris, 5 m/s fra vest

Delvis skyet. Lett bris, 5 m/s fra vest. 0 mm nedbør i døgnet.

Torsdag
25.03.2010

Lettskyet
34° Svak vind, 3 m/s fra vest

Lettskyet. Svak vind, 3 m/s fra vest. 0 mm nedbør i døgnet.

Fredag
26.03.2010

Klarvær
34° Svak vind, 3 m/s fra nord-nordvest

Klarvær. Svak vind, 3 m/s fra nord-nordvest. 0 mm nedbør i døgnet.

Lørdag
27.03.2010

Klarvær
32° Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest

Klarvær. Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest. 0 mm nedbør i døgnet.

Søndag
28.03.2010

Klarvær
34° Svak vind, 3 m/s fra vest-nordvest

Klarvær. Svak vind, 3 m/s fra vest-nordvest. 0 mm nedbør i døgnet.


Helt OK eller hur?!

Annorlunda dag

Många undrar om jag verkligen kör bil i Belgrad?!
När man sätter sin fot här för första gången är det enkelt att säga, never!
Men man ska som bekant aldrig säga aldrig. Jag kör gärna bil i Belgrad och framför allt njuter jag av att ha tillgång till bilen ibland. Det ger mig en sån enorm frihetskänsla!
Bilen är för mig frihet, när jag tog körkort som 18-åring, köpte egen bil, Peugeot 404 "Peugeot för två, en sitter i och en skjuter på" och kunde komma och gå på dom tider jag ville i Flaten, det var ljuvligt!!

Idag har jag alltså njutit av att vara bilburen! Efter en tur i finvädret till stallet, ska ha med lite proviant till Heidi från Vanja... så åkte jag till Usce, shoppingcenter för att möta upp Rita, Oliver och Max, samt Cecilie och Berit Sofie för lunch.
Men det hade kört ihop sig för Rita så vi ändrade planerna och möttes alla i hennes hotellrum på Hyatt istället. Barnen var nöjda och lekte på golvet och varför inte utnyttja hotellets fasciliteter? Vi använde oss av room-service och beställde lunchen till hennes rum! Frågan var skulle vi ha pick-nick på golvet eller??
Så här mysigt blev det och alla var riktigt nöjda!


Alla mammor kunde koppla av och barnen fick sina behov tillgodosedda, strålande!

Sen gick Oliver och jag på en egen liten upptäcksfärd, kollade fiskar i nån slags damm och åt lite glass i tea-house!
Denne underbare lille kille slutar aldrig att fascinera mig, när han pratar svensk/norska med mig, engelska med personalen och ungerska med mamma Rita. Idag lovade han att lära mig ungerska!!

Håll tummarna!

Har nu suttit hela eftermiddagen, mer eller mindre och knåpat på mitt PM.
Allting tar mycket längre tid än jag tänker mig. Det tar tid att leta underlag till skrivandet eftersom det inte bara är att skriva ur huvudet om nåt man läst någon gång tidigare. Alla uppgifter måste man kunna bekräfta ifrån olika referenser. Visst låter det krångligt? Det är det! Men skam den som ger sig, jag kommer på nya sätt att tackla problemen hela tiden.
Som jag skrev till min handledare är jag mer van att jobba praktiskt med att lösa uppgifter, allt ifrån att ta hand om patienter, bjuda på middagar och renovera lägenheter. Det här med att tänka, planera, tänka igen och formulera nåt vettigt är inte riktigt min grej, även om bloggskrivandet ger en viss träning...
Hur som helst nu känner jag mig riktigt nöjd så här långt, och hoppas att hennes kommentarer inte innebär att jag måste börja om från början, utan att det handlar om några kompletteringar eller formuleringar innan jag ska skicka till min examinator för bedömning. Det är alltså nu ni ska hålla tummarna!

Jag håller mina tummar för Frida som är klar med sin uppsats och har den inne hos examinatorn för bedömning!!
Tack också till Frida som delat med sig av sina erfarenheter och uppmuntrar mig:)

Claes har farit till Istanbul några dagar och jag sprider ut mig i lägenheten... Det är lite skönt!

Ikväll blir det Saltön som sällskap.

Är dom inte ljuvliga??

Äntligen har Fredrik skickat en ny bild på "mina" små tvillingar, dom växer så det knakar!
Pappan har shoppat och här är dom uppklädda som om det är julgransplundring på gång....
Vilka godbitar, längtar efter att få träffa dom igen! NU!!

Ettårs-kalas!


Att fylla Ett år är alltid något alldeles speciellt, åtminstone för föräldrar och alla runt omkring.
Igår fick jag vara med när min norska lilla vän Berit Sofie, firade sin första födelsedag!!



Hon är en riktig liten godbit, van med många leende männsikor omkring sig och njuter av uppmärksamhet. Vi gillar varandra och jag kör samma tricks med henne som jag gjorde med Louise när hon var liten! Jag har nämligen ett halsband med en liten "glittrande boll", varje gång vi träffas...

Denna vecka har det snöat så gott som dagligen och inte har vi sett solen många minuter. Säg den som inte längtar efter solens värmande strålar nu...
Så passa på och njut i Svedala, jag hörde att solen är där idag!!

För övrigt önskar jag er alla en härlig helg!!

                     

9 mars

Claes gick iväg på morgonen i vanlig ordning...
Efter en timme, ifrån taxin, ringde han mig och berättade att bilen var sönderslagen, NEEJ.
Bilen står i ett garage för flera bilar. Den står med galler på båda sidor och en gallergrind, som låses med hänglås.
När han kom och skulle hämta bilen var låset borta och rutan på förarsidan sönderslagen, så himla onödigt.
Är det ett tecken? Vad är det vi ska lära oss av det isåfall?

Hur eller hur var han ju inte på bästa humör när han hämtade upp sina chefer, på besök från Berlin.
Men det händer bra saker också...
Vladimir fixade några gubbar, dom åkte till garaget, hämtade bilen, for till glasmästaren, bytte glas, dammsög bilen två gånger och tvättade den. Så när förmiddagsmötet var klart och det var dags att åka på lunch, stod bilen där nytvättad och fixad:))

Idag är det en ny dag!!
Med snö på balkongen igen:(
Ett tecken på att sommaren lär dröja ett tag till!

Grattis KVINNA!

Idag firas den internationella kvinnodagen, som ju egentligen är till för att uppmärksamma ojämställdheter i samhället...
Men det kan ju också vara en anledning att fira varandra, att vi är kvinnor! Varför inte?

http://www.youtube.com/watch?v=kmuqq729DPM

Passa på att njuta så mycket som möjligt i vanlig ordning!!
Kram

Utvecklingen går framåt med stormsteg

Med risk för att bli tjatig... från att vi använt Skype som ett sätt att ringa nästan gratis (44 kr i månaden) till alla fasta telefoner i Sverige har det nu utvecklats enormt.
Som med allting gäller det att någon börjar och att några andra hänger på. När Andreas och Carolina pratade med oss via videosamtal blev det ju genast mycket mer intressant då kan man ju se sina ungar vid middagsbordet ellr var dom är.
Snabbt hängde Wallins på videosamtalen, när Helena fixade ny dator. Marko och Marinne var tidigt på plats liksom våra vänner Deb och Dave i Indien.
Fredrik hade det redan och nu även Marcus och Göran! Ulla är med och Cajsa med familj. Peter och Marianne är på gång, David har hjälpt till att installera i helgen. 
Senast i raden är Mamma! som skaffat en egen liten laptop och med Andreas´hjälp nu fått allting installerat. Vi hann prata många gånger med varandra igår. Det är jätteskojigt att kunna se hur vi ser ut:)
Om jag inte gör en felaktig bedömning så är Tina näst på tur...

Välkommen alla ni som blir sugna!!


Vi kom hem sent inatt igen, igår kväll hade vi det så himla trevligt, så det gjorde inget att dom fick åka Vasaloppet utan oss idag!
Våran restaurang Balzac har under två veckor en gästkock från Istrien, Kroatien. Han är här och lagar Slow-Food från grunden av kroatiska "hemodlade" råvaror.
Klockan 21 gick vi dit med våra grannar Goga och Pedja och hans bror, som visade sig vara kusin(såklart!) Saša med fru Nataša.
Pedja var lite sen men eftersom han hade tjugo rosor med till varje dam, var han snabbt förlåten...
Det var en härlig serbisk-rysk-svensk mix runt vårat bord och restaurangen var fullsatt!
Marko som driver restaurangen satt också med oss och beskrev lyriskt alla maträtter och drycker, i avsmakningsmenyn, som bars in under kvällen. Det var fem olika rätter och allt var fantastiskt gott, det vattnades i munnen hela tiden!
Där var hemgjord korv, prosciutto och ister med vitlökssmak- bönsoppa- gnocchi med svamp och en bit fläskkött som var både rökt och grillat-ungtupp med tillbehör och en söt efterrätt, allt serverades med drycker och olivolja som också var från Kroatien.

Allting för priset av 350 SEK per person !

Vi hade många intressanta, spännande diskussioner och det bjöds på härliga skratt under ett moln från cigaretter och cigarrer... Helt enkelt nya, trevliga och roliga vänner. Vi lär nog träffas igen!

Saša avslutade middagen med ett fint litet tal om en mycket gammal man som på ålderns höst dragit sig tillbaka i sin lilla stuga...Det enda han saknade var lite sällskap.
Han fick frågan om han ville ha sällskap av "lyckan-happiness" men mannen var nöjd, han hade haft lyckan att vara gift med en underbar fru, han hade fina barn och hade haft ett lyckligt liv. Då fick han frågan om han ville ha sällskap av "rikedom-wealth", men även det tyckte han att han hade han haft tillräckligt av i sitt härliga liv. När han så fick frågan om han ville ha sällskap av "vänskap-friendship", så tackade han faktiskt ja, eftersom det verkligen kunde vara ett trevligt sällskap! På köpet visade det sig, fick han då också både lycka och rikedom!!

Visst var det fint?

Den lilla historien var även tillägnad Er, alla mina underbara "vänner" i världen!


Efter ett

Inatt  var klockan efter ett när vi kom hem, det var Rakijaparty med dans och allt!
Green zone heter min träningsklubb och han som äger stället och tränar mig heter Goran. Han bjöd in alla som tränar där och en massa vänner för att tillsammans med honom börja fira klockan 21:
-nya träningsmaskiner
-att han fyllt 31 i veckan
-promoting av Rakija
Riktigt skojigt att skaka loss bland alla ungdomar 20-30 år, och till förvånansvärt mycket gamla bra låtar från våran ungdomstid, blandat med kroatiska 80-talslåtar. Eftersom jag är en alien i alla fall som var det ju bara att ha KUL!!

Innan den härliga avslutningen på kvällen hade jag promenerat till träningen i snöglopp(ni läste rätt, det kom 5 cm igår) och tränat ett hårt pass på morgonen. Fixat några penseer i blomlådor till klubben, så det blev lite vårfint. Handlat mat. Färgat håret och haft middagsgäster. Det var Marianne och Marko som kom till oss som omväxling.

Innan vi somnade hade jag börjat fundera över när jag ska ordna fest nästa gång och med vilka... Stället är nämligen redan klart, bara det blir så man kan vara ute...

Så idag blev det sovmorgon:)


Mera Skype

Ju fler skype-användare vi blir, desto fler har vi att ha kontakt med!
Alldeles nyss har Claes och jag "skypat" med Ulla i Gävle, hon åkte tillbaka dit från Stockholm med Stockholmarna, dvs. Cajsa, Micke, Elvira och Alexandra.
Dom har nu hjälpt henne att ladda upp Skype, det är inte alls svårt. Hennes lap-top har både kamera och mikrofon, så nu har vi både sett och hört varandra. Vi har dessutom kunnat visa hur vi bor för dom som inte varit här ännu... Visserligen "laggar" det en del, men det är i alla fall häftigt, man får lära sig att inte prata i munnen på varandra.
Tidigare idag har vi pratat både med Helena, Carolina och Andreas, också på Skype. Förutom allt annat så är det gratis!
"Gratis är gott", alltså kan man ta lite sämre kvalitet...

Gå in och kolla www.skype.se  så får ni se med egna ögon!

Rolighetsteorin

Måste bara slå ett slag för "rolighetsteorin", den går ut på att ändra människors beteende genom glädje!!
Kolla på länken och se vad många kreativa människor det finns i världen....

http://www.rolighetsteorin.se/

Jag gillar den med trappan som fungerar som ett piano :)


                         Klicka för att se bildinformation

RSS 2.0