En bra dag...

När Claes kom hem idag och jag berättat vad jag haft för mig konstaterade han att "Jamen då har du ju haft en riktigt bra dag idag!" och det har jag.
Min "skadade rumpmuskel", efter löpningen i söndags, var mycket bättre och jag kunde träna på crosstrainern i 30 minuter. Medan Nena var här och skötte mitt hushåll åt jag frukost och kollade på "Efter tio", hög mysfaktor!
Nena och jag tog sedan lite té tillsammans och hon blev ledsen när jag berättade att vi flyttar till Sverige i sommar, men gladare igen när jag lovade henne vår garderob.
En av mina inlämningsuppgifter (inte tentan), kom tillbaka rättad och med bedömningen "Väl godkänd", härligt! Nu kan jag stoppa undan den.
Fick besked om tre veckors semestervikariat i sommar på Selggrensgården, där jag varit tidigare och trivs bra, dessutom är det härligt cykelavstånd dit! Kul!
Pratstunden med Ulla på sjukhuset var fin och hon mår i alla fall ganska bra trots ett nyupptäckt klaffel och hjärtsvikt. Det verkar som att hon blir utskriven i morgon.
Pratstunden med mamma och pappa var också fin och mamma rör sig bättre och bättre med sitt skadade knä. En spricka i knäskålen, som ska kontrollröntgas i morgon. Vi håller tummarna att det läker som det ska.
Promenerade till marknaden och köpte lite blommor till balkongen, pelargoner och krokusar. Det blev fint!
Förbereder för Carolina och Johannas ankomst i morgon kväll!!
Nu står maten i ugnen och luktar underbart gott! Jag kände för ett långkok, så i grytan trängs högrev och grönsaker i vin. Den har stått i två timmar nu och får väl stå en liten stund till.
Claes är dock genomförkyld och tar en liten vila i väntan på maten.

Nystart

Igår morse när jag promenerade till svenska ambassaden för att skriva min tenta, som hängt över mitt huvud i 22 veckor, så blommade Magnolian så vackert! Jag tog det som ett tecken på att det skulle bli en bra och fin dag.
Jag hade dessutom satt på mig olika saker som skulle ge lycka och kraft, ett jättfint armband Louise gjort åt mig och ett armband jag fått av Carolina och Andreas med inskriptionen "Underbar och älskad"...
Jag hade gjort matsäck eftersom skrivtiden var fyra timmar. På ambassaden hade Birgitta tagit emot tentan från KI och fixat ett rum som jag fick sitta i.
Innan hade jag riktig rampfeber, men när jag väl satt där så flöt det på riktigt bra, åtminstone de två första uppgifterna. Den tredje var mysko, precis som den läraren varit hela tiden, så om jag inte blir godkänd där så är det tentans fel.
Efter tre timmar gick jag ut i vårsolen igen och kände en nystart på livet, en härlig känsla! Och tack alla som hållit tummarna åt mig!! Claes har fått tillbaka sin fru åtminstone tills nästa kurs startar på måndag...
Vår gräslök växer så fint på balkongen och sedan vi gjort vår traditionella inköpsrunda på marknaden, ett lördagsnöje vi har, så gjorde vi en härlig sillunch. Den avnjöts på balkongen!
Vi såg solen gå ner när vi promenerade längs våra floder och sedan upp genom stan, tillsammans med massor av belgradbor. Dom är verkligen helt otroliga på att gå ut och bara vara, eller sitta på nåt fik med en espresso. Glass-stånden har också kommit på plats igen efter att ha slumrat under vintern.
Jag gillar nystarter!

Fyra av elva

När vår granne Sofia föddes för två månader sen, blev vi plötsligt fyra svenskar av elva i vårt hus här i Belgrad. Nästan 40 %, snart majoritet, inte illa! Igår fick vi dessutom både träffa och hålla henne. Ett vackert snällt barn med massor av hår och stolta föräldrar.
Sen tog vi en lång härlig promenad runt Ada i det vackra vädret +32, tillsammans med Bosse och säkert hundratusen andra Belgradbor. Den sena lunchen åt vi sedan i trädgården på Skedic.
När jag såg på TV i morse att det snöar i Stockholm, så gör det inte så mycket att det är snabba kast här mellan dunjacka och bikini...
Eftersom vi vet att detta privilegium som vi lever i vädermässigt kommer att ta slut, när vi flyttar tillbaka till Gävle, så passar vi på att njuta. Jag har precis kommit tillbaka från träningen och ska nu ta en fika på balkongen innan det är dags för mera studier...

Aperol Spritz

Ja ni kära bloggläsare, idag har vi haft svensk sommar i Belgrad, +24! Vi tog en lång promenad längs Donau och Sava och satte oss på restaurang Frida, i solen bland alla andra solhungrande serber.
Här fick jag årets första Aperol Spritz
och lite olika tapas...
Vi njöt ordentligt av denna tidiga värme.
Nu laddar vi för att fira Saint Patrick´s Day i kväll, tillsammans med goda vänner. Claes ser fram emot en Guiness själv följer jag nog Andreas exempel med en Irish Coffee!


Morning coffee

Efter träningen idag var det dags för IWC morning coffee på franska residenset denna gång. Det var ett helt gäng damer på plats, som pratade, fikade och provade hattar. En fransk-serbisk kvinna, Geneviève Parois,
hon till vänster, som är modist och designer ställde ut sina hattar, små och stora godbitar!
Så här snygga blev vi
Jag gillar den röda hatten, men kanske 120 Euro är lite i mesta laget...
Det var ett mysigt avbrott från mitt annars ångestladdade tillstånd, inför nästa veckas stora salstenta. Eftersom jag inte åker till Stockholm och skriver, så har jag fått lov att sitta på svenska ambassaden istället.

Fixare

Oj vad veckorna går fort, nu har det snart gått en igen. Solen skiner dagligen, himlen är blå, men det är fortfarande lite för kallt för att den riktiga vårkänslan ska infinna sig...
Igår åt vi ialla fall säsongens första jordgubbar, GOTT!
Har man nåt som gått sönder så är sannolikheten att få det fixat stor i detta land. Våran crosstrainer gick sönder, den andra som Claes slitit ut! Vi tänkte att nu är det väl inte stor idé att köpa en ny innan flyttlasset ska gå om några månader... men man kan ju alltid kolla om det går att laga... Claes trodde inte mycket på idén men lät mig hållas... Jag är ju van att prata runt med folk om ditten och datten, så efter att pratat med min tränare fick jag nummer till en majstor han känner. Han kom i måndags, kollade på apparaten och insåg att han inte skulle kunna göra något, men han hade en annan kompis, som han ringde hit. Dom kollade bägge två, behövde nåt annat verktyg, som dom åkte och köpte, kom tillbaka och tog bort den del som behövde lagas. Dom tog med sig delarna till verkstaden, svetsade lite och kom tillbaka igår...Monterade allt och crosstrainern fungerar perfekt, till en kostnad av 500 kr, då hade dom fått dricks också. Så gissa om min man var lycklig i morse när han kunde kliva upp och köra sitt morgonpass :)
Undrar helt stilla om det överhuvud taget gått att få det fixat i Sverige?
Annat som vi lagat är kaffemaskin, skor, kläder, strykjärn, resväska, tänder, smycken, klockor och mat, haha!
Ha en skön helg!!

Arandjelovac

Vi ville ha ett litet miljöombyte i helgen. Funderingar fanns om att åka till Timisoara i Rumänien, men det verkade lite bökigt, passera gränsen, skaffa rumänska pengar etc. Tack och lov då för turistmässan! Där hade jag plockat på mig en broschyr om ett femstärnigt hotell med spa i Arandjelovac, på lagomt avstånd en timme från Belgrad. Sagt och gjort vi bokade ett rum på hotell Izvor!!
http://www.a-hotel-izvor.com/
Vi gav oss av i strålande solsken och med vår i luften igår förmiddag. Turen gick genom böljande landskap där människor höll på med vårförberedelser i trädgårdarna. Man både krattade och beskar fruktträd, ärligt talat blev jag lite sugen på att städa upp i trädgården och samla till kasen, ett vårjobb som jag verkligen gillar.
Vi började med att åka upp till en utsiktsplats ovanför den lilla staden...
Med lite god vilja kunde vi nästan se till Vrujci!!
Det var till och med lite vintrig känsla!
När vi kom till hotellet, som verkligen motsvarade våra förväntningar var det inga problem att checka in en timme tidigare än bestämt. Rummet var jättefint, allt var rent, snyggt och mycket välordnat, faktiskt lite oserbiskt.
Vi gick en sväng på stan och åt lunch på kafana Aleksander som Björn och Marie rekommenderat!
Resten av dagen var vi på hotellet och passade på att utnyttja allt som ingick i rumspriset. Nämligen tillgång till olika pooler, finsk bastu, turkiskt bad, relaxavdelning och middagsbuffé!
Tyvärr hade bowlingen hunnit stänga när vi kom på att vi ville bowla.
Solen sken idag också och vi startade dagen med en helt enormt fin frukostbuffé, som hade allt man kan tänkas behöva. Där fanns yoghurt, nötter, ägg i olika former, sallader, frukt, korvar, marmelader, ostar, skinkor, malda plazmakex, nutella och bakverk av alla de slag, vi var mätta och nöjda när vi tog en promenad runt i omgivningarna.
En extra bonus fick vi idag, nämligen att utcheckningen var förlängd till kl.17!  Det innebar att vi efter promenaden hunnit utnyttja hotellets alla faciliteter igen och dessutom fått massage. Nu är vi alltså helt nöjda med helgen och riktigt laddade för den kommande veckan!!

Köksredskap

Det finns ju en hel massa nya uppfinningar att förgylla sitt kök med och när vi kommer hem igen kommer det att bli lite förnyelse i vårt kök. Kitchen Craft har en sida med mycket roligt och färgglatt
http://www.kitchencraft.co.uk/catalogue/range.aspx?gid=41600&pg=YXNoG7%2bstnbVOqd0yFjE6A%3d%3d
Ett verktyg i köket som det sällan pratas om, vet ni vad det är? Jo, HAMMAREN! Den går utmärkt att använda som mortel, tex att stöta kardemummakärnor med! Idag har jag också hamrat på några mandlar, så slapp jag hacka dem, jättesmidigt!! Såklart kan den också användas till att banka ut köttbitar med...
Kanske kommer ni på flera tips i helgen?! Ha det så gott!

Älskar känslan...

I morse vaknade jag med en massa energi i kroppen, kunde helt enkelt inte ligga kvar och lyssna på Claes morgonbestyr, som jag alltid brukar tycka är lyxigt och skönt, när jag slipper gå upp. Nej jag studsade upp ur sängen, tog på träningskläder, bäddade sängen, åt en lätt frukost och lämnade lägenheten tillsammans med Claes.
Jag studsade runt honom och pratade på som ett litet barn med spring i benen och han undrade såklart vad som hänt... öronen höll på att ramla av honom:)
Jag åkte med honom en bit och promenerade sedan längs floderna hemåt! Nåt jag alltid njuter är att ta en morgonpromenad, oavsett var jag är, i morgonsolen, när stan håller på att vakna, det är livskvalitet för mig!! Och solen den hade stigit upp på en blå himmel, den börjar till och med värma och all is i floderna börjar smälta! Med bra musik i öronen blir det också lite klipp i stegen...
Ni som kommer hit får utrusta er med sköna skor, helt enkelt!
Det tråkiga när det smälter är allt som kommer upp i tö, som Robban Broberg sjunger
http://www.youtube.com/watch?v=sflpkvgw3FU
Men idag var spolgruppen ute, jippii!
Känslan av att vara förälskad...
Nu måste jag plugga lite innan det är Mah jong i eftermiddag!

RSS 2.0