22 december

För ett år sedan föddes de underbaraste små tvillingar...
Andrea och Alexander och nu fyller dom alltså ETT ÅR !!

Grattis Alexander!
Grattis Andrea!


Faster passade på att gratulera, från oss: faster, farbror och kusiner,  i början av december...


...med färgglada leksaker!!

Dom fyller nämligen år samma dag som vi tänker försöka ta oss från Belgrad till Gävle...


Glögg

...kan man använda till mycket, jag tar med mig en flaska och bjuder runt hos frissan, på restaurangen, fast-food serveringen och bland MahJong-gänget. Det är alltid lika uppskattat! Såklart har jag med pepparkakor också!

Förra veckan gav jag recept och kryddor till ägaren på vår vinerija här nere och alldeles nyss när jag varit ute en runda, kom han springande med en flaska vin och choklad, som tack! Annars brukar jag kunna samla på kramar vilket räcker för mig. Han kommer att servera glögg till sina gäster hela vintern.

Och vinter har vi fått, några centimeter snö och gråkallt, inte kan dom köra bil heller...

För er som inte redan har glöggreceptet kommer det här,

SWEDISH GLÖGG

1,5 deciliter             Pure Vodka
Mix with the following spices in a glass jar.
1 teaspoon(5 ml)       Cardamom seads (pestled)-krossade kardemummakärnor
20 pieces of              Clove-nejlikor
1 piece of                 Dried Ginger-torkad ingefära
1 piece of                 Bitter Orange Peel-pomeransskal
4-5 pieces of            Cinnamon Stick-kanelstång

Let it stay like that for at least 24 hours.
Filter the alcohol from the spices and pour the alcohol into a kettle.
Mix the alcohol with 1,5 litre of red wine and 1,5-2 dl white sugar and 0,5 teaspoon of vanilla-flavoured sugar. Let it be warm so the sugar melts.
Taste it!

Serve it warm with chopped almonds and raisins.

Good Luck!


Lucia

I morse satt jag framför tv:n och såg ett riktigt stämningsfullt Lucia-firande, precis som jag vill ha det med sånger jag känner igen utan konstiga arrangemang!

Under dagen har jag bjudit i "kvarteret" på glögg och pepparkakor, enligt traditionen!

I kväll har jag och en massa andra människor varit hos Sveriges ambassadör och njutit av en liten Lucia, tärnor, stjärngossar, tomtar och pepparkaksgubbar, som sjöng så fint. Alla barnen var så söta och duktiga!

Förra veckan när jag var i Sverige var det så fantastiskt vackert med all gnistrande snö! Nu kan man verkligen känna att julen kommer närmare!





Julbazar

Claes konstaterade just att jag inte bloggat på länge, igen:)

Just nu doftar huset av nybakta pepparkakor, ur högtalarna spelas min jul-playlist i Spotify, glöggen värms på spisen tända ljus överallt och Claes är nybadad!!

Idag har vi haft den årliga julbazaren, anordnad av internationella kvinnoklubben i Belgrad. Det var lite mindre besökare än vanligt, men förhoppningsvis har vi fått in mycket pengar, vilket brukar vara ca 100 000 Euro:) En del pengar kommer i år att gå till Kraljevo, där det är 400 familjer som fick sina hus förstörda i jordbävningen. Det är tufft att behöva tälta i vinter.

Veckan har jag ägnat åt en områdesprofil om Sandviken, min skoluppgift som trots datastrul kom in i tid. På måndag är det skoldag i Stockholm, så i morgon hoppas jag att alla flyger som dom ska.

Idag ska vi äta slow food på vår restaurang tillsammans med Carol och Lewis, innan dom åker hem och firar jul på beachen i Australien.

http://www.youtube.com/watch?v=CYVvcf1QqXc


RSS 2.0