Snön yr

Nu har det snöat sen i onsdags och idag är det lördag! Det är många som tycker att det räcker, vilket jag kan förstå, eftersom allt behöver tid på sig att smälta bort innan det kan bli vår. Men det är otroligt vackert när allt är inbäddat i fluffig vit snö! Lite sol på det så blir det outstanding.

Veckan har gått fort och jag har i vanlig ordning hunnit med en massa spännande mellanmänskliga möten, kvalitetstid. Jag är så tacksam för alla människor jag har omkring mig och som är en enorm rikedom.

De jag träffat sen senaste bloggen är shopping hos Helena, semla med Ulla Nordh, jobbträff med Eva som lovat mig jobb så mycket jag vill i sommar, pizza med Cathis och killarna, Kjell måste ju precis som Claes representera med coktail och middagar, skolstart, Carl-Göran, middag med Helena, Tom, Henrik, Erik och Andreas. Jag är supernöjd!

En lättare förkylning verkar nu dessutom vara på tillbakagång.

Idag ska jag med Andreas och erik till IKEA innan vi åker till Stockholm. Ska träffa familjen Gotthold-Bergman i helgen!

Gysinge Wärdshus

Jag har varit riktigt effektiv och tvättat tolv maskiner, som dessutom torkat och vikits, pust!
Det är härligt att ha tillgång till en stor tvättstuga, det var dessutom ingen mer än jag där mellan sju och tio vilket gjorde att alla sex maskiner togs i besittning av mig.

När det var gjort hämtade jag Anne-Christine och vi åkte till Gysinge, vi pratade i  munnen på varandra hela vägen och det är fantastiskt att hon hör det mesta nu!
I den andra bilen åkte Peter, Marianne och Ulla, dom tog en liten omväg över Sandviken, finns det flera vägar till Gysinge?! Vi möttes i alla fall vid wärdshuset och åt lunch därute, det var både gott och trevligt! Träffade Eleonor och Miranda som jobbade på för fullt med att serva gästerna.

På vägen mot stan fick Peter åka bakom oss, så vi skulle komma fram till Flaten. Vi stannade till där och hade en mysig tisdagseftermiddag med kaffe och dopp, alla doppade! Vilket är bra betyg till mamma som bakar:)

Jag stannade kvar en stund när dom andra åkte till Gävle. En härlig dag!

Claes var tillbaka i Belgrad efter ett dygn i Kroatien, Vukuvar, denna gång.

Kvalitetstid

For till Stockholm i morse och mötte Andreas hos Karolina och Fredrik. Där passade vi båda två på att bara sitta och gosa med Andrea och Alexander. Plötsligt har det gått ett par timmar utan att man fattar hur det gått till. Det är verkligen rogivande.
Jag är verkligen jätteimponerad av Karolina, inte nog med att hon ammar, nu har hon hittat trixet med att dubbelamma, alltså båda två samtidigt. Riktigt häftigt! Jag lovade att inte lägga upp en bild, så ni som är intresserade får googla.

Andreas och jag promenerade till Djurgården och åt en sen lunch i lugn och ro. Vi pratade om allt mellan himmel och jord och det var verkligen ljuvligt. Hämtade bilen och for till hans lägenhet, där fikade vi hos Fru Karlsson, hon är tjenis med de flesta och har nog koll på alla i kvarteret.
Uppe i lägenheten samlade jag ihop lite tvätt, som jag ska tvätta i morgon... det är ju så sällan jag kan skämma bort mina barn med sån´t...

På vägen norrut stannade jag till hos Victoria, Marcus, Louise och Pixie. Nu är Louise verkligen inte blyg längre utan lade beslag på mig direkt. Vi lade pussel, diskuterade livets väsentligheter och läste Mulle och Molly. Hon ville dock inte följa med mig hem, inte än...

Ikväll hittade jag också på motorvägen och då gick det fort och lätt att komma hem igen.

Nu är det sovdags så jag orkar med morgondagens äventyr.


Jippiiii!

Nu är hemtentamen i två delar inskickad, hoppas den kom rätt.
Jag känner mig jättenöjd, klockan 14, dvs. 10 timmar innan dead-line var jag färdig, underbart.

Nu ska jag gå ut en sväng medan det fortfarande är ljust och imorgon åker jag till Stockholm. Andreas är ledig efter lunch...

Tomt igen

Usch så tomt och ensamt det känns nu när Carolina åkt. Hon har precis påbörjat sin bilresa till Helisngborg och vet därmed vad hon ska syssla med idag. Det vet jag också egentligen, min tenta ska vara klar imorgon kl 24.
Vi har haft en mysig vecka tillsammans och hunnit med en massa som vi ville.

Shoppingen i onsdags blev det inte så mycket med, men vi fick en varsin plattång och ett överkast till Andreas´säng. Tittade in till Inga-Lill på vägen från Valbo köpcentrum, hon håller på att rusta salongen för fullt och kommer säkert att få jättefint.
Bjöd familjen Gotthold i Åbyggeby på lasagne och gratulerade Edor som blir fyra nästa vecka. Skoj för oss alla att träffas igen.

Torsdag morgon var jag uppe tidigt och tvättade bilen både ut-och invändigt, allt för att göra ett gott intryck på bilprovningen. Inte vet jag men enligt Leif har jag lyckats bra eftersom dom var så snälla mot mig. jag behöver nämligen inte komma tillbaka för att visa upp att jag justerat ett dåligt inställt halvljus!
Bilprovningen var förresten en mycket positiv upplevelse, det var väl hundra år sen jag var där på skälvande ben senast och mycket har hänt. Vilken service! Bra bemötande,  snabbt och proffsigt agerande samt gratis kaffe!!

Vi var till mamma och pappa på dagen och till Ulla på kvällen. Carolina (och jag också) vill verkligen ha kvalitetstid med mormor, morfar och farmor, det var ju längesen sist.

Igår var Leif så snäll och hjälpte mig med lyset och Ettan bjöd på sina goda bullar. Kickan var är du, undrar Ettan??

Vi städade ut julen när Philip kom förbi och visade upp körkortet, stolt som en tupp!

Tillsammans med Annso och Irene  gjorde vi en god middag till våran tjejkväll. Annso hade önskat risotto och den gjorde vi med spenat till ugnsstekt lax, som förrätt hade vi rödbetor gratinerade  med chévre, honung och valnötter och vi avslutade med chokladmousse med färska hallon. Mycket gott och trevligt, vi surrade och skrattade till klockan var nästan två...
En härlig avslutning på en rolig vecka!




Kärt möte

Kärt möte blev det när jag träffade Carolina igen, efter fem månader!
Hon såg ut som hon brukar, förutom att hon var brunare i skinnet och vitare i håret. Det är konstigt men det känns ändå som att det var igår, att det inte var så länge sen sist. Med bloggandet har vi ju ändå kunnat följa en stor del av varandras liv den här tiden och vi har ju pratats vid lite då och då... 

Vi möttes hos Cajsa och Micke när jag kom från flyget i måndags, flickorna var i skolan.
Sen var vi till "de små", Fredrik bjöd på lunch och Karolina hade lyckats ta sig ut i friska luften några timmar. Alexander och Andrea växer så det knakar, dom gillar att gå från famn till famn och vi passar på att njuta av att bara sitta och mysa med dom, i flera timmar.
 Tjejkusiner!

I snörusket åkte vi sedan vidare till Flaten, där mamma o ch pappa bjöd på både kost och logi i vanlig ordning.

Helt dagvilla är både Carolina och jag, men igår var det alltså tisdag och vi tog oss till Brunnsgatan och packade upp...
Vi hann med ett besök hos Ulla och ett besök av Annso på kvällen. Dom tjejerna har det så trevligt tillsammans, en fröjd att se!

Philip ringde, överlycklig! Han hade klarat körkortet! Så nu är alla transporter lösta eftersom han verkligen älskar att köra bil. GRATTIS!!

Idag ska vi försöka shoppa lite när vi vaknat och kommit igång...

Jubileum !!

                                   

Nu är det precis ett år sedan jag på stapplande ben gav mig in i bloggvärlden, vilket jag aldrig har ångrat.
Något att  fira!!
Det blev verkligen ett lyft för mig att skriva av mig vad som händer, eller inte händer, i min vardag. Jag har insett att jag verkligen gillar att skriva. Att försöka förmedla vad jag upplever. Att använda orden på olika sätt.
I skolan var fritt uppsatsskrivande aldrig min grej, jag hade helt enkelt ingen fantasi och så är det nog fortfarande. Det jag alltid gillat är att skriva brev, dagbok  och att skildra det som händer i verkligheten och hur jag upplever det. När vi gjort våra resor har jag alltid skrivit, men jag har inte allt samlat på ett ställe så  jag vet inte var jag har det och jag hittar det inte. Med bloggen är det samlat och arkiverat, vare sig jag vill eller ej.
Att blogga är att skriva en form av dagbok för mig själv och för mina läsare. Att dessutom känna de flesta av dom läser blir ju väldigt personligt. Att få kommentarer är extra roligt!! Då skapas en dialog, eftersom jag oftast svarar på kommentarerna via vanliga mail.
Jag hör också människor säga "jag brukar läsa din blogg nästan varje dag, för att se hur ni har det" sånt är både förvånande och otroligt smickrande! Mitt ego mår helt enkelt jättebra av det!
Så summa summarum jag GILLAR att blogga!!
Och kommer att fortsätta...

Ett stort TACK till alla er som läser och framförallt kommenterar mina inlägg, fortsätt gärna med det!


För övrigt njuter jag av livet med min Claes och räknar ner...
alldeles snart ska jag krama om Carolina efter fem månader:)
Och triple A ska jag bara vara nära; Andreas, Andrea och Alexander,
here I come:))

PS

Soppan blev verkligen jättegod!
Jag gillar egentligen inte köttsoppa, med klar buljong och halvsladdriga grönsaker, möjligen nåt trauma från barndomen?!
Vad säger du Göran, om vi går i terapi tillsammans kanske vi får mängdrabatt? Helena är på G, har jag hört, att starta sin firma!!

Så här gjorde jag:
Kokade köttet med grönsaker, så det blev en härlig buljong som jag silade av.
Hackade nya grönsaker i små bitar; purjo, palsternacka, morötter och rotselleri. Dom fick koka en stund i buljongen, under tiden rensade jag köttet och skar i små fina bitar.
Mixade grönsakerna med buljongen, hällde på en skvätt grädde, värmde på allt med köttet och sedan redde jag av med en äggula. Kryddade med Himalyasalt och några drag med pepparkvarnen.
Till det serverades ett glas rött och västerbottenost.
Riktigt varmt och gott!

Och nu är det så att en serbisk husmor bedöms efter sin

Čorbe (köttsoppa)!!!

Claes noterade blommorna och undrade vem jag fått dem av...
Vi kan ju låta honom tro, ett tag till, att dom är från min älskare...

Även om jag inte skaffat mig en sån ännu, så har jag i alla fall skaffat en fräsch PT:)

Klicka för att se bildinformationjasså, inte han!


Huslig

Känner mig riktigt huslig!
Julen ligger på plats i sina lådor, lägenheten är städad och alla skjortor strukna (av Nena), färska gula rosor på bordet och soppa på spisen!
Köpte kalvkött hos slaktarn och grönsaker på marknaden, vilket kokar som bäst just nu, en underbar doft sprider sig i vårt hem. Kalvkotletterna spar jag till söndag...
Under tiden kollar jag runt på facebook och väntar på att Claes ska komma hem!!

Borde skriva på hemtentan, men i vanlig ordning är jag en "procrastinator"-
ett ord jag fastnat för...
(det är bara att slå upp!)


Nyårsafton igen

Igår var det nyårsafton igen!
Jentecluben hade första lunchen för detta året och det var skoj att träffa alla igen efter ledigheterna. De flesta hade varit i Sverige och Norge, och frusit!

Claes var i Maribor två dagar och kom tillbaka igår kväll, med en inbjudan till Damernas Alpina Världscup till helgen! Vi kommer inte att åka dit, men det är alltid trevligt att åtminstone ha fått en inbjudan.

Inatt formligen studsade vi upp i sängen när zigenarna spelade på alla sina olika blåsinstrument och det avfyrades raketer, för att fira serbiska nyåret!

http://www.youtube.com/watch?v=SdR6IZFSZRg&feature=related

Carolina is back

Igår landade Carolina på svensk mark igen, efter nästan fem månader på skola och äventyr i Australien och Thailand!!
I vanlig ordning åkte mamma och pappa till Arlanda och mötte upp! Denna gång var det äldsta barnbarnet som fick ta del av deras service och omtanke.
Turen gick såklart in till Stockholm, där det var Triple A möte, brorsan Andreas och de nya kusinerna Andrea och Alexander, var på agendan. Carolina blev förtjust och funderade på att ta åtminstone en bebis med hem...

Vidare i kylan till Flaten och det kommer väl att ta några dagar för Carolina att vänja sig med både snö och kyla, men så är det bara!
Nu hinner hon ställa om tiden i kroppen och acklimatisera sig lite innan jag kommer hem och lägger beslag på henne, den 18 januari!!

Stor kram till er alla!

Zlatibor

Redan i början av december, när vi hade fullt av snö i Belgrad, bestämde vi oss för att tillsammans med Marianne och Marko åka till Zlatibor och besöka deras vänner.

Zlatibor ligger i bergen, på 1000 meters höjd, i västra Serbien, med gräns mot Bosnien. I reklamen kan man läsa att det är känt som resort med kallt bergsklimat, ren luft, långa perioder av solsken under sommaren och "heavy snow cover" under vintern.
Det tar ca fyra timmar att komma dit och både Claes och jag hade sett fram emot lite skidåkning som omväxling. Hela Europa är ju fullt av snö och kyla!
Men inte Zlatibor här var alla gräsmattor mer eller mindre gröna och det var +12-15 grader, när vi kom fram på fredageftermiddag. Skidorna hade vi lämnat hemma. Här finns ca 20 000 sängplatser på hotell och i privata lägenheter. Så man behöver verkligen vinterturisterna och alla var förtvivlade, eftersom dom förlorade massor varje dag.

Vi blev inbjudna till Malisa och hans familj och bjöds serbisk gästfrihet i stora mått. Det var som seden bjuder en sked slatko (sylt, denna gång gjord på kvitten) och ett glas vatten, det börjar man alltid med när man kommer som gäst i en familj och speciellt när det är helg. Nu var det ju fortfarande jul.
Sen var det kaffe, rakia och små kakor innan  middagen dukades upp. Malisa´s fru hade lagat mat hela dagen och det smakade verkligen jättegott allting. Hon har ett litet kök, ingen diskmaskin och små avställningsytor. Det jag aldrig kommer att kunna acceptera som ok, är att vi som gäster får sitta ner med mannen i huset för att äta, medan resten av familjen äter när vi är färdiga...

På lördagen begav vi oss till Mokra Gora, där det finns en smalspårig gammal järnväg att åka med.

Malisa, hans dotter Tanja och några andra släktingar åkte med oss, på denna "vintertur", med tåget. Turen tog endast 1 ½ timme vilket räckte alldeles ypperligt för mig. På sommaren kör man en längre sväng på 3-4 timmar.
Det var en massa vackra vyer och gamla järnvägsstationer att se, men det häftigaste var att stå ute på tåget och känna sig som i "vilda västern". Vi tänkte att detta skulle Edor och Gustav helt säkert gilla!

     

På söndagen var det så dags att åka hemåt igen och innan vi åkte passade Marko på att proviantera korvar, skinkor, fileer, kajmak och ost, på marknaden...Man är känd i den här regionen för sina fina charkvaror!


Väl hemma igårkväll var vi riktigt trötta. Bilkörningen i Serbien frestar på då det gäller att vara beredd på att allt kan hända i trafiken. Våra värdar i Zlatibor pratar bara serbiska och det är inte enkelt att konversera utan ett gemensamt språk. Och sen hårda sängar och frisk luft...

Idag har jag laddat hem mina hemtentamensuppgifter och börjat läsa artiklar som jag ska granska, det ska väl kunna fungera:)

Carolina sitter på planet från Bangkok och landar i morgon på svensk mark! Nu är hon efterlängtad!


 

Jul igen

Knappt har vi firat färdigt jul och nyår på vårt eget vis, förrän det är dags för de ortodoxa serberna att fira sin jul, enligt den Julianska kyrkokalendern.

Igår den 6 januari var det julafton, sista dagen på fastan och kommersen var i sitt sluskede för att sälja "lövruskor" av ek, kompletterade symboliskt med halm, vetekorn och majs.(Möjligen en ny affärsidé för er på Haga med 27 ekar?!) Jag har ännu inte riktigt fått klart för mig varför.

Julen firas under fyra dagar och på julaftonen äter man uteslutande vegetarisk kost.

På juldagen, alltså det som varit idag och alla varit lediga, äter man ett särskilt bröd, esnica, som bryts och delas ut till familjen. Vanligt också är att man äter ett Serbiskt Ortodox Julbord där man inleder med en buljongsoppa på kyckling, kåldolmar i surkål, Kött oftast helstekt spädgris. Till detta ett stort antal sallder, korvar och måltiden avslutas alltid med några sötsaker och därefter välförtjänt vila.  

Eftersom det regnat för fullt och Claes varit ledigt har vi haft en lugn dag hemma. Jag har jobbat med min skoluppgift som ska vara inne senast på söndag och var så lycklig när jag skickade in den redan idag! Men säg den lycka som varar, ungefär samtidigt fick jag besked om att förra uppgiften inte är godkänd, utan måste kompletteras:(

Och vi som ska åka iväg med Marianne och Marko till Zlatibor i morgon...

Nu har jag bokat nästa Sverigeresa, åker härifrån den 18 januari, för att hinna träffa Carolina några dagar!!

Nu får det bli mindre excesser

Vi har ätit och druckit gott av allt som ställts fram en längre tid nu, åtminstone över jul och nyår, vilket gör att tankarna på att bryta beteendet kommer fram lite då och då.

Helt klart mår min kropp egentligen bäst av att ha lite fasta rutiner och fysisk aktivitet. Det har varit dåligt med det, gumpen är väl för tung och passar så bra i soffan...
Igår blev det åtminstone en promenad på ca 50 minuter och idag likaså.

Inspirationen idag kom när jag fick ett MMS från Andreas, han satt där och "snusade" på Alexander och Andrea...


För dessa godbitar gäller det att hålla kroppen i trim, så att jag orkar lyfta och springa ikapp dom! Jag får helt enkelt sätta upp denna bild på kylskåpet och crosstrainern, för att hålla motivationen uppe...
På kylskåpet sitter också Louise, Carolina och Andreas!

Så Tom och alla andra som inspireras av GI (eller var det IG eller 3G), vi gjorde en härlig "gryta" till middag, så här gjorde jag:
Fräste hackad vitlök och rödlök en stund, lade i lite broccolibuketter och chamoinjonbitar som fick fräsa med en stund, sen i med färsk hackad spenat och grädde. Alltsammans fick puttra några minuter, kryddade med svartpeppar och salt. Några strimlor kallrökt lax fick koka med en liten stund och sen toppade jag allt med hackade valnötter. Jättegott!
(Passar såklart bra till pasta också.)

Är det nån annan som har nåt gott utan så mycket kolhydrater att dela med sig av?

Slowstarters 2010

Vi har verkligen mjukstartat det här nya året!
Igår kom vi inte ur pyjamasen på hela dan och eftersom det regnade för fullt ute, så var det enkelt att sitta under en filt i TV-soffan. "Tre män och en baby" bjöd flera igenkännande skratt, den filmen följdes av en annan som slutade med att jorden krockade med månen, inte lika upplyftande.

Andreas säger att det kan bara bli bättre när man startar lite lugnt och slappt...

Idag kom vi i alla fall ut på en kort promenad med Marianne och Marko och sedan åt vi tillsammans på Devetka!
Innan dess hade vi varit till stallet och önskat gott nytt år!

Nu är det uppföljning på gårdagens film med "Tre män och en liten tjej", alldeles lagom ansträngande.

Det får bli skolarbete i morgon, jag har i alla fall tryckt ut det material som ska läsas.



PS. Måste bara komplettera...idag var det fortsättning på filmen där jorden krockade med månen, den heter Impact, och idag fixade hjältarna filmen, så det blev ett ganska lyckligt slut, nästan alla klarade sig.


Nyårsafton 2009

Årets sista dag, blev riktigt bra!
Jag ryckte upp mig lite grann, skjutsade Claes till jobbet, lämnade bilen på tvätt, bakade ut resten av pepparkaksdegen och tog med kakorna till Veolia. Dom hade dukat upp till gemensam lunch, med helgrillad gris, sallader och bröd, alltid lika trevligt! Vi önskade varandra gott nytt år och god jul, innan arbetsdagen avslutades.
   

När vi åkte hemåt passade vi på att handla lite eftersom allt kommer att vara stängt de närmaste tre dagarna.
Lite stödvila hann vi också med.

Sen var dags att gå över till Lena och Lars, kvällens värdpar som bjudit in till nyårsfirande.


Vi var ett helt gäng som avslutade 2009 och inledde 2010 tillsammans. Här var förutom värdparet, Jan & AnnThorild, Lisbeth & Veikki(?), Sofia & Johan, Birgitta, Gordana, Mia & Ozzy och vi, som i vanlig ordning kom först och gick sist.
Vi hade med oss Västerbottenpaj och Kalixrom till förrätten,  Lena hade gjort en jättegod gryta med alla tillbehör och som avslutning fixade Sofia & Johan Chokladsufflé!!

Eftersom Lena och Lars bor precis mitt i stan, tog vi en promenad innan tolvslaget och kände in stämningen bland alla Belgradbor, som var ute och firade. En stor scen var uppsatt vid Parlamentet, där serbiska artister uppträdde hela kvällen.

Lagom till årsskiftet gick vi så tillbaka till Lena och Lars balkong, där Lars sabrerade den ena champagneflaskan efter den andra med sin ärvda sabel. Vi skålade i champagnen och beundrade det fantastiska fyrverkeriet!

En mycket trevlig kväll och natt, som inledning på nyåret! Tack för det!

RSS 2.0