Perfekt glöggväder

Idag är det precis som igår riktigt aprilväder i Belgrad, snöblandat regn som inte gör någon människa på gott humör. Ett ypperligt tillfälle att dricka lite Kuvano Vino (varmt vin) eller varför inte lite varm glögg.
På  vår vinerija Premier alldeles bredvid vår restaurang Balzac serverar dom numera Swedish Glog, gissa varifrån dom fått receptet...




Riktigt gott med både russin och mandel!!

En annorlunda jentelunch

I går bjöd Lena in oss alla att tillsammans med hennes serbiska väninnna Gordana lära oss att göra Sarma, serbiska kåldolmar och Proja, majsbröd.


 Vi knåpade och rullade in en fräst röra av nötfärs, lök, ris, ägg och kryddor i blad av surkål, dessa dolmar kokades sedan en timme i tryckkokare, enligt konstens alla regler.

Gordana kom med goda råd och hemligheter för att lyckas i det serbiska köket, och delade med sig av sitt recept på Proja:
Lägg i en bunke
250 g feta ost
1 liten burk kisela pavlaka (ca 2 dl creme fraiche)
2 ägg
2 dl solrosolja
4 dl majsmjöl
4 dl vetemjöl (kan bytas mot majsmjöl)
1 påse (12g) Prasak za pecivo (bakpulver)
ca 4 dl kisela voda (kolsyrat vatten), häll inte i allt på en gång.
Blanda ihop allt med elvisp, så det blir en lös smet, ungefär som sockerkakssmet. Bred ut smeten i en pappersklädd långpanna. Grädda i ca 200 grader under 20-30 minuter, till den är torr när man testar med sticka.
Lägg upp och skär i fyrkantiga bitar.
Serveras till mat eller som som här ett tilltugg med ost och lökröra, till spritse (hälften vitt vin och hälften kolsyrat vatten). Riktigt gott!!
 
    

Sedan lät vi oss väl smaka av våra goda Sarma, ugnsbakade potatisklyftor och mera Proja. 
   


Tack Lena och Gordana för en mysig och annorlunda onsdagslunch!!

Snopet

I helgen var vi inbjudna till Maribor i Slovenien för att titta på en del i GoldenFox, damernas alpina världscup. Veolia i Slovenien sponsrar en del så därav denna inbjudan. Förväntansfulla inför dagen var vi på plats tillsammans med Bosse och Elisabeth vid backen i god tid innan start.


Vi hann med att se och heja på de svenska tjejerna innan de gjorde sig redo för att åka upp till starten.


Men dom hann inte så långt, av 72 åkare var det bara 25 som fick möjlighet att köra innan tävlingsledningen avbröt tävlingen pga att banan ansågs för farlig. Snacka om snopet... Då låg Maria Pietiläe-Holmner sexa och Anja Pärson tia. Vi hade ju speciella önskemål från Sandviken att heja fram Sara Hector, men hon fick inte ens chansen att åka.
Överallt i Maribor var det grönt och varmt +13, det var bara precis i backen som dom fixat snö, och den räckte alltså inte till.

Men det gick iingen nöd på oss, vi hade plats i VIP-tältet och kunde både äta och dricka i obegränsade mängder, inte helt fel...


Vi hann även med en promenad på stan innan det var dags att byta om för mottagning med stadens borgmästare och andra celebra gäster. det bjöds på snittar och champagne!!

Idag bar det av mot Belgrad igen genom ett landskap som andas vår med gul-grön skimrande träd, så långt från skidåkning man kan tänka sig.

Lutad över böcker

Mycket i mitt liv handlar om att skriva rapporter, delta i web-diskussioner och just nu studera inför examination på fredag, denna gång handlar det om "Hälsa, livsvillkor och miljö", riktigt intressant faktiskt. Ibland känns det trist framför allt för att jag inte hinner mycket annat, men samtidigt är det en enorm tillfredsställelse att lära sig nya saker och att ha nåt vettigt att göra, inte bara fixa naglar och gå på tjejluncher... Och vips är strax första terminen avklarad.

Idag blev det i alla fall en mysig lunch som avbrott och vi var en liten klick på fyra som träffades, pratade i munnen på varandra och skrattade tillsammans, en viktig för att främja och ge upplevelse av god hälsa.

Hälsa främjas också av fysisk aktivitet, det fortsätter jag regelbundet med och i helgen kunde vi ta långa promenader i en vårsol som värmde. Fåglarna kvittrar för fullt och ugglorna hoar eller som Claes påpekar, det är duvorna som kuttrar, so what, det ger i alla fall en försmak av våren.

För en stund sen ringde en gammal kund, från GG Touching-tiden och undrade om jag fortfarande gav massage och hälsosamtal. Han ville gärna komma tillbaka, då han fått så god hjälp att komma på rätt spår för fem år sedan och han skulle gärna åka från Söderhamn igen, dock inte till Belgrad. Jätteskojigt att få sån positiv feed-back!! Jag lärde mig massor av att jobba med honom, som jag har nytta av i mina studier nu, vilket jag också berättade. What goes around comes around!

Tillbaka till böckerna....

                          

Nytt år 2011

Redan den sjätte dagen på nya året...

Vi har haft sköna helger och firat både jul och nyår i Sverige. Då har vi hunnit träffa våra barn, föräldrar och syskon med familjer, samt en massa vänner. Inte alla på en gång men utspritt över tiden som vi var hemma. Vi har också, i vanlig ordning, ätit alldeles för mycket och rört oss alldeles för lite, men vi har njutit! Att julen denna gång var helt inbäddad i en massa snö bidrog verkligen till att julstämningen infann sig ordentligt.

Nu är vi tillbaka i Belgrad och firar jul igen, idag är det julafton!

Vi önskar er alla ett riktigt bra, hälsosamt, innehållsrikt och spännande år 2011!!

RSS 2.0