En annorlunda jentelunch

I går bjöd Lena in oss alla att tillsammans med hennes serbiska väninnna Gordana lära oss att göra Sarma, serbiska kåldolmar och Proja, majsbröd.


 Vi knåpade och rullade in en fräst röra av nötfärs, lök, ris, ägg och kryddor i blad av surkål, dessa dolmar kokades sedan en timme i tryckkokare, enligt konstens alla regler.

Gordana kom med goda råd och hemligheter för att lyckas i det serbiska köket, och delade med sig av sitt recept på Proja:
Lägg i en bunke
250 g feta ost
1 liten burk kisela pavlaka (ca 2 dl creme fraiche)
2 ägg
2 dl solrosolja
4 dl majsmjöl
4 dl vetemjöl (kan bytas mot majsmjöl)
1 påse (12g) Prasak za pecivo (bakpulver)
ca 4 dl kisela voda (kolsyrat vatten), häll inte i allt på en gång.
Blanda ihop allt med elvisp, så det blir en lös smet, ungefär som sockerkakssmet. Bred ut smeten i en pappersklädd långpanna. Grädda i ca 200 grader under 20-30 minuter, till den är torr när man testar med sticka.
Lägg upp och skär i fyrkantiga bitar.
Serveras till mat eller som som här ett tilltugg med ost och lökröra, till spritse (hälften vitt vin och hälften kolsyrat vatten). Riktigt gott!!
 
    

Sedan lät vi oss väl smaka av våra goda Sarma, ugnsbakade potatisklyftor och mera Proja. 
   


Tack Lena och Gordana för en mysig och annorlunda onsdagslunch!!

Kommentarer
Postat av: Maria Å

Kanon Gunilla! Brödet ska jag göra idag, det var så himla gott!!! Kram Maria

2011-01-21 @ 09:23:22
Postat av: Maria Å

MEN Gunilla, nu ser jag ju att de snyggga korten jag tog på dig, inte fick lov att vara med...:-( Du får helt enkelt göra ett inlägg till...:))

2011-01-21 @ 09:27:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0