85 KVADRAT, nypremiär idag!

Idag och imorgon har 85 KVADRAT på Kungsholmen nypremiär!!
Man börjar nämligen servera både vin och tapas :)
En suprise för alla gäster dessa dagar är TMM 85 Special, skynda dit och se vad som bjuds!
Alltså det är 85 KVADRAT som gäller, numera öppet till kl. 22.
Lycka till TED!!
PS Jag kommer om en vecka.

NPS

NPS är min egen förkortning av neuropsykiatriska sårbarheter, vilka mitt huvud är fyllt av efter två otroligt intressanta praktikveckor i Sandviken.
Denna gång var det skolhälsovården som jag skulle studera och sätta mig in i lite extra, och det självklara valet var då att kontakta min tidigare kollega och vän från barnkliniken, nämligen Pernilla. Jag blev otroligt väl emottagen, hon hade i vanlig ordning noggrannt planerat allt. På skolan från 6-12 år mötte vi barn med olika krämpor, i samtal, vid hälsokontroller, vid vaccinationer och i kontakt med deras föräldrar. Det var även elevvårdskonferenser och en massa administrativt arbete. Jag fick träffa den sköterska som arbetar med att samla in uppgifter om nyanlända barn i hela kommunen och planera för deras vaccinationer. Ett riktigt detektivjobb! En av dagarna var jag på högstadieskola och träffade några av dom eleverna, tillsammans med två andra skolsköterskor. Det är intressant att se hur olika personer lägger upp arbetet. Skolsköterskejobbet är spännande, helt klart!!!
Att jag dessutom på nära håll hade möjlighet att följa Alf och Monica(också fd kollegor från barnkliniken) i deras arbete med utredningar, behandlingar och föräldrautbildningar för barn och ungdomar med NPS, var helt fantastiskt. De arbetar efter Sandvikenmodellen, där man vill uppmärksamma sårbarheten så tidigt som möjligt och erbjuda insatser för att underlätta skolgången. Forskningen visar att låg utbildningsnivå är en riskfaktor för allt möjligt...
http://arbetarbladet.se/nyheter/sandviken/1.3939193-barn-med-adhd-far-unik-hjalp-i-skolan
Det handlar alltså om en biologisk sårbarhet med för lite dopain och noradrenalin i hjärnan, som gör att olika symtom uppträder hos individen. Det kan vara koncentrationsstörningar, oro i kroppen, rastlöshet, impulsivitet, svårigheter med socialt samspel och kommunikation samt tics, där symtomen får negativa effekter i personernas vardag. Dessa ungdomar är oftast normal- eller högbegåvade, nyfikna, energiska, påhittiga och positiva och det är de egenskaperna som behöver lyftas. Ungdomarna behöver hälp att kompensera och att lyckas. Man utgår ifrån olika kriterier när diagnos ställs och ärligt talat så har vi nog en "släng av det" lite till mans. Hur stora problem det innebär för individerna hänger också ihop med hur omgivningen hanterar det som händer. Här är det viktigt att minska stress, att äta bra mat regelbundet, att sova 8-9 timmar per natt och att fysisk aktivitet är en naturlig del av varje dag, dvs. den grund vi alla mår bra av. Men även bra rutiner, regler, tydlighet, bekräftelse och kärlek. Miljön i skolan är inte alltid den bästa med stora klasser, klassrum utan "egna" bänkar, eleverna ska lägga upp sitt eget arbete och det upplevs ofta rörigt. Som sagt detta ämne har jag bara sett toppen på isberget av ännu och ser fram emot att få ännu mer kunskap och syn på saken. Det är så mycket som hänger ihop och det gör det ännu mer komplicerat och spännande...
Vad det gäller medicinsk behandling eller ej, så finns det minst två läger och jag anser att om medicinen kan hjälpa personen att utveckla sin fulla potential så varför inte prova!!

 


Marcus och Victoria=nygifta!!

12 november var dagen när Marcus och Victoria blev man och hustru inför den samlade släkten på Krusenberg herrgård.
Vi skålade i champagne med de nygifta!
I herrgården avnjöt vi lite senare en välkomponerad och delikat bröllopsmeny med goda viner. Flera tal hölls, även av de som normalt inte talar :) och tillsammans sjöng vi Idas sommarvisa med specialskriven text för dem båda!
Det kan vara såå tröttsamt...
Efter middag och tårta fortsatte vi kvällen med spel av olika slag...
I biljard är det dock ingen som slår mormor...
Två som inte hade lust att sova innan alla andra, och knappt det...
Så trevligt och mysigt det var, på alla sätt. Tack och lycka till Marcus och Victoria!!

På begäran

Här Cajsa är både päls och Nalle Puh!
Dagen idag har jag ägnat åt mig själv med träning, manikyr, pedikyr och hårvård! Allt för att vara så fräsch som möjligt nästa lördag när lillebror Marcus äntligen ska gifta sig med sin Victoria och vi ska få komma på bröllop!!
Jag styr kosan till Sverige i morgon kväll och ska kombinera nöjestrippen med praktik på Vallhovskolan i Sandviken.

Personal shopping

Mitt senaste Sverigebesök avslutade jag och Cathis tillsammans, med ett dygn i Stockholm.
Vi hade bokat in oss på Grand (Carolinas förtjänst), vädret var strålande och vi fikade på balkongen.

Sedan lång tid hade vi drömt om och planerat för, att shoppa med en personlig shoppare. Vi hade kollat upp olika möjligheter och till slut fastnat för Åhléns i city, eftersom dom har en stor avdelning med damkläder i olika prisklasser och dessutom har erbjudit den här tjänsten under lång tid.
Några veckor innan det begav sig var det ett reportage i en av morgontidningarna om just personlig shopping, vilket blivit mer och mer populärt. Här berättade man också om sina mest typiska kunder, vilka är unga kvinnor som varit hemma i mammaledighet en längre tid och ska tillbaka till arbetslivet och kvinnor 50+, som nu har mer råd och tid att satsa på sig själva och inte ännu vill vara tanter!
Vi hade förberett oss med att fundera över vilka våra behov är, vad vi normalt gillar, vilka färger och mönster som tilltalar oss och budgetens storlek. Tjänsten kostar inget extra, det är inget köptvång, men deras tips är att ha åtminstone 7000 kr i budget för att få ihop nåt bra. Vi hade strax innan gått med i Åkléns club och som starterbjudande fått 15 % rabatt på första köpet, kanon!
Vi åkte dit en söndageftermiddag, högst upp i varuhuset har dom en speciell avdelning där man träffar sin personliga shoppare och går igenom sina önskemål. Vi fick sedan en timme att göra vad vi ville, när dom sprang omkring och plockade ihop grejer. Sen träffades vi igen i ett stort provrum, där hon hängt upp olika kombinationer som det bara var att sätta igång och prova. Carolina slöt upp och fick agera smakråd när det var tveksamheter. En del grejer var helt fel för mig, men många grejer var riktigt bra och läckra, sånt jag antagligen inte valt om jag gått runt själv och letat. Summa summarum fick jag med mig 18 nya grejer hem och nu har jag massor med bra grejer i garderoben, som ger ännu fler nya kombinationer :) Cathis lyckades lika bra!
Så här såg det ut när vi lagt upp grejerna på en varsin soffa i hotellrummet.
På kvällen åt vi middag tillsammans med våra ungdomar, Philip, Andreas och Carolina, jättemysigt!
Sen ägnade vi lång tid åt att prova igenom våra nya kläder och skapa olika kompositioner!
Cathis i ny kreation
Så trevligt vi hade och så nöjda vi var när vi lämnade storstaden :)

RSS 2.0