Resan till Wien

Vi startade 10 ifrån Belgrad, och det var riktigt knöligt att ta sig ur stan pga all snö som kommit i natt. Dom hade krockat på flera ställen. Dåliga bilar, dåliga däck och dåliga bilförare...vad kan man annat förvänta sig.
Vi körde norrut förbi Novi Sad, där är det alldeles platt land, Panonian plane, riktigt bördig åkermark, som nu skiftar i grönt.
Det är första gången jag åker så långt norrut, vi betalar vägtullar och kommer så småningom till Ungerska gränsen. Det är gränsen till EU och dom kollar i bilen, så vi inte smugglar nåt. I Ungern köper man motorvägsvinjett för 7 Euro, den räcker i fyra dagar. Från gränsen är det 17 mil till Budapest och nu har det ljusnat betydligt och motorvägen är både torr och fri från gropar!
Här är en annan standard, det är mer ordning, men bebyggelsen och traktorerna är gamla . Det är fortfarande platt jordbrukslandskap med frisprättande hönor, grisar och rådjur, en del träd såklart, mest lövskog typ snabbväxande energiskog. Språket på alla skyltar, är helt nytt för mig, liknar turkiskan till utseendet men annars finskan. Två mil innan Budapest ändrar landskapet karaktär, det blir mer kullar och i horisonten syns berg. Solen skiner! Tre och en halv timme tog det till Budapest, men vi håller oss på motorvägen och passerar utanför stan, den breder ut sig till höger om oss och klättrar upp på kullarna. Vi får besöka den ordentligt en annan gång! Vi åker över Donau, denna mäktiga flod, som dock inte är säskilt blå... (River Jordan är inte deep and wide, den heller.. vad har låtskrivarna pysslat med egentligen?)
Det är många långtradare på vägen, men den ekonomiska krisen gör också att det är många som står stilla på stora åkerier efter vägen.
Vi stannar till på ett Gasthaus och äter lunch, och vad äter man i Ungern ??? Jo,  Ungersk Gulasch !!
Vägen norr om Budapest är riktigt vacker, det är riktigt böljande åkrar, en del snö och små byar med söta kyrkor.
I strålande solsken åker vi in i Österrike, där är gränsstationerna stängda och övergivna. Nu är det ännu mer välordnat och modernt och det går att läsa skyltarna,  helt plötsligt är det enkelt med tyska. Vi stannar och tankar på ytterligare en OMV-mack, dom har också ändrat karaktär under resans gång, denna är urtjusig och jag kan inte motså en påse Riesen-chokladkola.
GPS är en fantastisk uppfinning, den tar oss via raffinaderier och industriområden in i Wien. Vi hittar Ringen, denna ståtliga boulevard runt gamla centrum. Byggnaderna är vita och ståtliga, på spårvagnsspåret kör inga bilar, bara en sån sak.... Vi hittar snabbt vårt hotell SAS Palais Hotel    http://www.palais.vienna.radissonsas.com/
Vi checkar in och gör oss i ordning för att möta våra värdar Monika och Stefan. Vi äter en underbar middag tillsammans och får med oss program för helgen och fantastiska rosor. Nu är det natttinatti!
Guiden kommer imorgon bitti klockan nio...

Kommentarer
Postat av: Carolina

Vad vore en bal på slottet? Alldeles alldeles underbar:) Jag vill också gå på bal...nä men ni får ha det så bra och sen vill jag se alla bilder, så knäpp många kort!! Puss&kram

2009-02-13 @ 08:59:29
Postat av: Bernike

Vad bra du skriver Gilla. Ser riktigt framför mig hur trevlig er resa måste ha varit. Ha det så trevligt där nu. // Kram

2009-02-13 @ 22:58:21
Postat av: Tina

Hej! Oj,oj vad det där låter mysigt. En riktig Askunge bal? Ha det så trevligt på balen!Kul att ni fick lite vinter även om det var ett kort tag, då uppskattar man våren ordentligt sen. Blommor på gång? Själv har vi njutit av helt fantastiskt vinter väder med full sol, snö och - 6. Underbart! Grillad korv och varm choklad. Kram Tina

2009-02-14 @ 18:19:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0