Rundtur i Wien

Hotellfrukost, när den är som bäst, massor av goda och nyttiga grejer i underbar miljö, där kan man sitta länge, men tyvärr inte äta hur mycket som helst.
Ytterliggare en leksak för pojkar, elbilen Tesla, hittade vi i lobbyn                 

Vår otroligt kunniga guide Rhein plockade upp oss 9 utanför hotellet, vi hade egen chaufför, och hade en fantastiskt intressant rundtur i tre timmar. Vi började med att åka Ringen, denna stora boulevard, som man byggde istället för ringmuren som revs, runt centrum.
Utefter ringen ligger många mäktiga och vackra byggnader såsom  olika muséer, hotell, Stadsoperan, Hofburg, Parlamentet, Rådhuset och Universitetsbyggnader. Stan är smart uppdelad i olika numrerade distrikt, med nummer 1 utgående från centrums mitt. På gatskyltarna står respektive distrikts nummer före namnet på gatan, så det är enekelt att veta när man kommit för långt åt fel håll.
Vi åkte vidare genom upp genom ett område Grinzing, med flera Heurigen, serveringar där  vinodlarna säljer sitt eget vin och enkla maträtter till bra priser. Vi passerade också vinodlingar innan vi kom upp till  Kahlenberg, ett skogsklätt berg ca 500 möh, vilket alltid varit ett populärt utflyktsmål på söndagarna för Wienarna. Där vi hade en fantastisk utsikt  och kunde se hur stan ligger i en dal med små berg omkring och Donau som flyter igenom.


Vi åkte en sväng på östra sidan av Donau i nyaste delen av Wien och sedan till Hundertwasser Haus. Här klev vi ur bilen och fick möjlighet att gå omkring och känna in detta urhäftiga, färggranna hus som byggdes av Friedensreich Hunderstwasser på 1980-talet. Han var målare, skulptör och  arkitekt, med många fascinerande och annorlunda idéer. Bland annat ansåg han att man ska inte bara ta bort mark, där man bygger huset, utan man planterar helt enkelt träd och växter på taket, dvs flyttar upp den bit man byggt huset på, så att den fortafrande finns kvar. Huset består av en massa hyreslägenheter, alla med olika utseende både invändigt och utvändigt.

Därefter åkte vi till Stephans domen, den stora katedralen mitt i stan som är ett typiskt kännetecken för Wien och sen  promenerade vi tillbaka till hotellet med vår guid.
              

På hotellet träffade vi för första gången Inna och Maxim, från Moskva, också de goda vänner till Stefan och Monika. Lunch avnjöt vi alla sex tillsammans på en underbar liten italiensk restaurang, L´ asteria del Callio, bara hemlagat !

Sen var det faktiskt dags att ta en liten eftermiddagsvila, och förbereda oss för kvällens stora händelse......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0