Midsommar i Soko Banja

Det blev varken sill, snaps, jordgubbar, blommor i håret eller midommarstång för oss. Men det blev fint väder, soligt och varmt, samt serbiska ringlekar i Soko Banja.
I torsdags morse gav vi oss iväg  25 mil sydost om Belgrad till Soko Banja en kurort i bergen, på 400 meters höjd, känd för sin mycket rena och speciellt hälsosamma luft och några termalbad. Omgivningen är super-vacker!
Sedan urminnes tider, flera hundra år, har människor i alla åldrar åkt hit på "luft-spa"och bara varit, ofta på rekommendation av sin läkare och andats in luften som är bra mot ALLT, speciellt mot alla tänkbara lungbesvär...Jag har ännu inte förstått hur det går till, men alla är övertygade om förträffligheten. När man läser i turistguiden står det att luften består av en stor del radon, som är bevisat bra för människan...?? (I Sverige är radon ett hälsoproblem!)
Här finns 14 500 bäddar redo att ta emot alla som behöver rekreation. De flesta och de största hotellen,komplexen, byggdes i början av 70-talet och har sedan dess inte genomgått några renoveringar eller förbättringar. Vårt tre-stjärniga hotell har plats för 500 gäster och inte vet jag hur man får "stjärnorna". Standarden är medioker och i alla trappor, korridorer och rum ligger vinröda heltäckningsmattor, man vill helst inte ta av skorna... Rummen är spartanska och badrummen ska vi inte ens nämna, efter att ha sett nya badrummet i Åbyggeby !!
vår utsikt

Anledningen till att vi var där då?
I år var Veolia värdar för Drumarijada, en stor tillställning som samlar anställda från olika bussbolag etc för att umgås och tävla i olika sportgrenar, onsdag till söndag.  Det var 600 personer, uppdelade i 23 team från Serbien, Makedonien, Monte Negro, Bosnien och Slovenien. Dessutom gäster från Polen, Tjeckien och Sverige.
Jag, chefens fru!, fick vara med i Luv´s damlag. Vi deltog i bowling, pilkastning, beachvolleyboll och luftgevärsskytte. Skjuta är jag riktigt bra på och fick ihop 136 p av 200, det räckte dock inte till någon placering för vårt lag... Vi hade väldigt roligt !
mitt lag
Snezana, Kristina, Marija och jag


Andra grenar det tävlades  i var pingis, fotboll, handboll, basket, volleyboll, schack och dragkamp.
Vi tjejer hejade fram LUV´s herrar till silver i fotboll ! Finalmatchen var riktigt spännande och det är riktigt livat både på och omkring planen, känslorna är heta, ibland tror man att dom ska ha ihjäl varandra och i nästa sekund kramas dom.
Silvermedaljörer
Claes och Dejan

När vi checkade in fick vi en packe matbiljetter att användas när vi utfordras i en jättematsal, typ gymnastiksal. Varje måltid fick vi välja mellan tre maträtter. Tallrikarna kom sedan ut på rullvagnar, maten var ok, men det är allt. Det finns inte tillstymmelse till finess. Gordon Ramsey, where are you?
Första frukosten hade vi ingen aning om vad vi hade att välja mellan....  På varsin tallrik fick vi tre kokta varmkorvar, lite senap och en bit fetaost. På bordet låg en halv vit limpa, skuren och ställd på högkant. Dryck serverades ur blå och röda plastkannor, det fanns yoghurt, sötat té, varm choklad eller varm mjölk att välja på. Kaffe får man köpa i baren, som sagt ingen finess....

Det har varit en annorlunda upplevelse, som vi absolut inte vill vara utan. Vad som ger en bestående känsla är att alla som varit där bjuder på sig själva och är jättenöjda, ingen gnäller över att dom får bo minst tre i varje rum, att det inte är riktigt rent och att man inte får nån dryck till maten. Alla röker nåt fruktansvärt och roar sig så det står härliga till.
Jag har haft roliga dagar med underbara människor, Claes har jobbat massor, med möten och middagar, alla vill träffa honom, som tur är kan jag konsten att roa mig själv... Where is mister Claes, kommer dom till mig och frågar lite då och då, sen pysslar dom om mig på bästa sätt. Serberna är mycket artiga och gästfria.
På midsommarnatten dansade vi kolo tillsammans allihopa....

Vi åkte tidigare än alla andra , redan igår eftermiddag och missade på så vis prisutdelningar etc.
På vägen hem stannade vi till vid en sjö, där det pågick en tredagars MC-träff, jisses ! Vi satt under tälttaket vid långbord tillsammans med några av Claes kollegor och åt hamburgare och tittade på motorcyklar och människor och kunde känna känslan från Mohed i början  av 70-talet.
Ytterligare en häftig upplevelse....



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0